Een content kalender maken wordt vaak gezien als tijdrovend en lastig. Wellicht dat je het wel herkent. Vele vragen spoken rond door je hoofd als: ''Over welke onderwerpen moet ik het hebben?'' en ''Welke doelstelling kan hieraan worden gekoppeld?'' Maar wat als je het makkelijker voor jezelf maakt? Lichter? En dit alleen door na te denken over jouw ervaringen, jouw expertise?
In dit artikel neem ik je mee in het maken van een content kalender. En deze keer niet volgens het boekje, maar volledig vanuit je gevoel. Het maakt hierbij niet uit welk type content je wilt publiceren. Schrijf je bijvoorbeeld regelmatig een blog voor je website? This is your moment! Vanaf nu heb je altijd content inspiratie in één overzicht. Alles in een oogopslag! Creëer structuur, ga vol energie aan de slag en bereik je doelgroep.
Luister ook naar mijn podcast onderin dit artikel.
Wat is een content kalender?
De eerste vraag die wellicht in je op komt is: ''Wat is een contentkalender?'' Dit is makkelijk uit te leggen aan de hand van een voorbeeld. Stel je voor: je bent een ondernemer in de retail branche met een leuke boutique aan de gracht. Het is dan een must om een content kalander te hebben, omdat je graag consistent zichtbaar bent op verschillende social media platformen. Denk hierbij aan Instagram, Facebook en in sommige gevallen ook TikTok. Het is dan handig om een contentkalander te hebben, een overzicht waarin staat wanneer en welke informatie je wilt delen met je doelgroep. Neem bijvoorbeeld Reels, artikelen voor op je website, een nieuwsbrief en meer.
In een content planning geef je aan via welk kanaal en wanneer jij je boodschap gaat verspreiden. Werk je in een team? Dan is het zo fijn dat je kunt aangeven welke collega verantwoordelijk is voor de creatie van de content. Klinkt handig toch? Een aantal voordelen van een contentkalender is dat het hulp en houvast biedt.
Vele website-eigenaren en ondernemers krijgen bij het maken van een content kalender een verschrikkelijk benauwend gevoel. Niets is erger dan iets ''moeten'' doen, waardoor jij keer op keer weer met moeite gaat schrijven. Heb je er wel eens over nagedacht dat je de ergernis kunt omzetten naar energie? Dat je het ''moeten'' volledig loslaat terwijl je compleet vertrouwt op je gevoel?
Even geen strategie, maar je gevoel en mind
Om te beginnen laat jij je content- en marketingstrategie even helemaal los. Neem een dive in jouw verhaal, visie, boodschap en waarde. Volledig vanuit vanuit je passie en ondernemingsambities!
# Zet als eerst op een rij wat je vooral geweldig vindt om te doen. Denk vooral groot! Dit wordt uiteindelijk de basis van je contentkalender, dus focus je op positieve gedachten en gevoelens vanuit binnen.
# Denk vervolgens na over de reden waarom jij bent gestart met ondernemen. Wanneer heb jij besloten om actie te nemen? En welke goals heb je toen opgeschreven? Als je dit hebt gedaan heb jij de gedachtes vanuit je ondernemers- en menselijke hart vastgelegd. Pak je notitieblok, een pen en zet ook dit weer op een rij. Schrijf al je gedachten op!
Zet vervolgens de twee rijen naast elkaar. Zie je overeenkomsten? Dit is goud waard! Je hebt nu de rode draad van je contentkalender in kaart gebracht.
Oké, nu komt het leukste!
# Zet alles wat je hebt opgeschreven om tot een mindmap. Je grote doelstelling komt in het midden omringt door takken die jouw ideeën en passies verklaren. You are looking at magic!
Thema's voor je planning
Houd even geen rekening met die ene concurrent, maar blijf vooral dicht bij jezelf! Jij als persoon, je verhaal, jouw visie.
# In je mindmap heb je het hoofddoel opgeschreven met subdoelstellingen die deze ondersteunen. Deze subdoelen kun je omzetten naar thema's. De rode draad die ik eerder heb benoemd is het begin van je thema's. Het onderwerp wat connect met je gevoel, interesses en ambities.
Je kijkt dus niet naar je huidige content strategie, maar weer naar binnen, wie jij bent! Laat de thema's naar boven komen vanuit je intuïtie en passie. Geen beperkingen, geen regels, gewoon jij. Voel die creatieve energie stromen en sta bewust bij stil bij het gevoel. Are you feeling it all ready? De thema's die je nu vanuit je mindmap hebt bedacht kunnen in een visuele cirkel worden gebruikt in je content plan.
# Schrijf voor jezelf op welke content je graag zou willen delen voor zichtbaarheid. Denk hierbij aan een blog, nieuwsbrief, video's of posts.
Creatieve planning & tijdschema
In een content kalender zet je datums vast. Je brengt in kaart wanneer je content deelt, het kanaal en tijdstip. Zet dit er duidelijk in zodat het voor jou overzichtelijk wordt wanneer iets moet gebeuren. Kortom, kies dus maandelijks of wekelijks een overkoepelend thema dat aansluit op jouw golden mindmap. Laat alle thema's terugkomen en ga hier dieper op in als jij je bijvoorbeeld geïnspireerd voelt. Leg dan de focus op inspirerende of motiverende verhalen die je graag wilt delen met je doelgroep.
Contentkalender template & tools voor jou (en je marketing team)
Er zijn verschillende systemen en tools die je kunt gebruiken om je content in te plannen. Om te beginnen zou je bijvoorbeeld aan de slag kunnen gaan met Excel. Prima en gratis om mee te starten, maar zonder handige add-ons als automatiseringen. Om het een stuk makkelijker voor je te maken heb ik een aantal van mijn favoriete tools op een rij gezet.
CoSchedule
Heb je een Wordpress-website? Bekijk dan eens deze contentkalender plugin die je eenvoudig kunt installeren. Het fijne aan CoSchedule is dat je ook de content kunt publiceren en promoten via de tool. Je hebt altijd je content, social media en je kalender op één plek. Nog praktischer: deze tool is te koppelen aan Google Docs, Google Calender, Bitly, Buffer en Evernote.
Prijs: vanaf 14 euro tot 548 euro per maand.
Canva
Waarschijnlijk ken je Canva als de meest bekende tool waar je eenvoudig designs in kunt maken, zo ook een content kalender. Ik raad je aan om de pro versie van Canva aan te schaffen zodat je onbeperkt toegang hebt tot de premium functies.
Het fijne aan Canva Pro is dat je direct en gemakkelijk je content kunt inplannen dankzij de social media kalender. Het enige nadeel is dat Instagram niet wordt ondersteunt, maar guess what! De makers hebben laten weten dat deze mogelijkheid binnenkort beschikbaar zal zijn.
Je kunt de Canva contentplanner wel gebruiken voor: Twitter, Tumblr, Facebook, Slack, Linkedin, Pinterest.
Prijs: € 8,99 euro per maand en gratis trial van 30 dagen.
Monday
Dit systeem is geweldig voor het organiseren van je werkzaamheden, communicatie en het makkelijker maken van van je workflow. Echt mijn favoriete tool! Als je Monday installeert krijg je eerst een paar vragen op je beeldscherm. Het doel hiervan is: een passende omgeving creëren wat past bij jou en je business.
De contentkalender van Monday is gebaseerd op een tabel overzicht als in Excel. Het biedt een overzichtelijk overzicht van al je geplande content, waardoor iedereen in je bedrijf makkelijk kan zien wat op de planning staat en wanneer dit moet gebeuren. Door middel van kleuren, labels, deadlines wordt samenwerken easy! Je kunt taken toewijzen, opmerkingen toevoegen en de voortgang van taken volgen.
Prijs: gratis tot 3 borden of vanaf € 29 euro per maand.
Eindelijk manier op een content creëeren die bij je past! Hoe fijn is het als je kunt laten zien wat jij belangrijk vindt en waar jij voor staat? Dat je op basis van hiervan waardevolle informatie kunt delen? Dit is toch de ideale manier om in 2024 aan de slag te gaan met SEO? Schrijf eerst vanuit je gevoel en koppel vervolgens je tekst aan relevante zoektermen en onderwerpen ter optimalisatie. Zo is het mogelijk om vanuit jou te schrijven, en vergroot je tegelijkertijd je zichtbaarheid in zoekmachines.
Podcast: Content kalender maken op basis van je gevoel
Sta jij boven je concurrent in 2024?
Start en sta jezelf toe om..
- Je boodschap, visie, kennis en waarde te delen.
- Je zichtbaarheid te vergroten door middel van content.
- In de spotlights te staan en dat podium te pakken waar jij naar verlangt.
- Impact te maken op je eigen authentieke manier.
- Te laten zien dat jij de engaging leader bent in jouw vakgebied.