SEO
Christeny Saffira
SEO
03/02/2023
7 min
0

SEO begripppenlijst 2023. Alles in een overzicht.

03/02/2023
7 min
0

Wil je starten met SEO? Dan zal je in artikelen, boeken en op websites diverse termen tegenkomen. Om je op weg te helpen vind je op deze pagina een overzichtelijke SEO-begrippenlijst.

301-redirect

Een permanente omleiding van de ene URL naar een andere URL.

404-fout(melding)

Een HTTP-statuscode die aangeeft dat de opgevraagde pagina niet gevonden kan worden.

Algoritme

Een algoritme is een reeks van instructies die aan de spiders (crawlers) wordt meegegeven. Aan de hand hiervan wordt bepaald hoe er door het web wordt gecrawld en welke waardes aan pagina’s worden toegekend.

Alt-tag

Een alt tag is een alternatieve tekst die een afbeelding beschrijft. Dankzij deze tag wordt de informatie op de afbeelding leesbaar gemaakt voor Google, maar ook voor slechtzienden. Zij kunnen door middel van een voorleesfunctie de informatie beluisteren.

Ankertekst 

Wanneer je interne en externe links gebruikt moet je rekening houden met de ankertekst. Dit is een zin of woord die je toevoegt aan een link. Een voorbeeld hiervan is SEO cursus, in plaats van: ‘Klik hier’. Zo weet Google dat er wordt verwezen naar een pagina waar je een cursus kunt volgen.

Backlink 

Een backlink is een link die verwijst naar jouw website vanaf een ander domein. Backlinks dragen bij aan de autoriteit van jouw website en verbeteren jouw posities in Google.

Bounce rate

Het percentage bezoekers dat een website verlaat zonder verdere interactie.

Canonical URL

De voorkeurs-URL die je gebruikt om dubbele contentproblemen op te lossen.

CMS

Een CMS (content management systeem) maakt het voor iedereen mogelijk om eenvoudig content te delen op het internet. Denk hierbij aan systemen zoals WordPress, Squarespace en Showit. 

Content 

Content is een verzamelnaam voor informatie die je online kunt delen op je website. Het kan geschreven tekst zijn, maar ook beeld en geluid. Je kunt hierbij denken aan video’s, foto’s of audio. Daarnaast moet je bestanden zoals PDF’s, infographics en presentaties niet vergeten. De content dient vooral informatief, entertainend of activerend te zijn. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een blog, vlog, Instagram feed content of tweets.

Conversie percentage

Het percentage bezoekers dat de gewenste actie uitvoert, zoals een aankoop of inschrijving.

Crawlen

Het proces waarbij zoekmachines webpagina's ontdekken en indexeren.

Crawler 

Een crawler is een bot die pagina’s scant om na te gaan of deze goed aansluiten op bepaalde zoekopdrachten. 

Domein autoriteit 

De domein autoriteit (DA) geeft aan hoe belangrijk en betrouwbaar jouw website is in de ogen van Google. Er zijn diverse factoren die hier invloed op hebben. Denk hierbij aan populariteit en betrouwbaarheid. Hoe hoger de autoriteit van je website, hoe hoger je zal scoren in de zoekresultaten. De autoriteit van je website wordt aangegeven met een score van 0 tot 100.

Domein leeftijd

De leeftijd van een domeinnaam, die invloed kan hebben op zoekmachine rankings.

Domain naam

De naam waarmee een website wordt geïdentificeerd op internet.

Duplicate content

Het kopiëren en plakken van teksten is iets wat je beter kunt vermijden (plagiaat). Dit wordt ook wel duplicate content genoemd. Wanneer je dit doet, kan het ervoor zorgen dat je website niet meer verschijnt in zoekmachines. 

Google

Google is een Amerikaans bedrijf dat internetdiensten aanbiedt waaronder de bekende zoekmachine. De missie van Google is om alle informatie ter wereld te organiseren, universeel toegankelijk en bruikbaar te maken. Je kunt hierbij helpen door je website te optimaliseren, zodat het duidelijk is voor Google waar jouw pagina over gaat. Om de volgorde te bepalen van websites op de zoekresultatenpagina, gebruikt Google een algoritme.

Google Penguin

Deze update, die in mei 2012 is gelanceerd door Google, richt zich op het herkennen van diverse webspam en met name linkspam. Het doel is om de zoekresultaten steeds verder op te schonen van spam sites ten gunste van sites met kwalitatieve content.

Heading

De heading, ook wel H1 of kop 1, is de allereerste kop op een pagina. De titel. Op iedere pagina mag maar één H1 staan. Na de heading (H1) volgen de tussenkoppen H2 tot en met H6. H1 is het belangrijkst en H6 het minst.

Indexeren 

Indexeren staat voor het verzamelen van informatie wat op webpagina’s aanwezig is. Het doel is relevante zoekresultaten weer te geven in zoekmachines. Een crawler, ook wel spider genoemd, bezoekt pagina’s en indexeert om zo de inhoud van websites te bepalen.

Index en no-index

Als jij je pagina wel wilt laten indexeren hoef je niks te doen. Wanneer je wilt doorgeven aan Google dat je website niet geïndexeerd mag worden, zal je pagina niet meer zichtbaar zijn in de zoekmachine. Dit kun je doen als een pagina bijvoorbeeld nog niet helemaal af is of wanneer de lancering van je product op een bepaalde dag plaatsvindt. Als jij je website niet wilt laten indexeren kun je een stukje code in de meta titel van de pagina plaatsen, zoals:

Keyword stuffing

Het overmatig gebruik van zoekwoorden in een poging om de zoekresultaten te manipuleren. 

Landingspagina

Nadat je bezoekers in de zoekresultaten op een link hebben geklikt, komen zij terecht op een landingspagina. Deze pagina kun je optimaliseren om extra bezoekers te krijgen en je conversie te verhogen. Goed om te weten: deze pagina hoeft niet zichtbaar te zijn in je menu.  

Linkbuilding

Linkbuilding is het organiseren van backlinks van andere websites naar die van jou. Andere websites gebruiken dus jouw link op hun website. Je hebt het volgende voorbeeld misschien wel eens in een tekst zien staan: 'klik hier voor meer informatie'. Op het moment dat je klikt op de link, ga je automatisch naar een andere website. Een veelvoorkomende manier van linkbuilding is gastbloggen.

Lokale SEO

Lokale SEO zet je specifiek in om de online vindbaarheid in een land, regio of stad te verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van Google Mijn Bedrijf, maar ook door je content locatiegericht in te zetten.

Long-tail zoekwoorden

Specifieke zoekwoorden of zinnen met een lager zoekvolume maar hogere relevantie.

Meta tags

Om ervoor te zorgen dat bots eenvoudig kunnen zien waar je website over gaat, kun je meta tags gebruiken. Deze worden toegevoegd aan de HTML code van je website voor de leesbaarheid. Google gebruikt deze informatie om zoekwoorden te koppelen aan relevante pagina’s. Onder tags vallen bijvoorbeeld de meta titel en -omschrijving, maar ook de alt-tag, header tag en canonical tag.

Meta titel

Dit is de blauwe link die je ziet in de Google zoekresultaten. Een meta titel moet uit minder dan 60 tekens bestaan, zodat deze goed zichtbaar is op diverse apparaten. Daarnaast verwerk je hierin het onderwerp, een zoekwoord en een call to action. Voorbeeld: Beige suede bank kopen? Vandaag besteld = morgen in huis.

Meta omschrijving

Dit is de omschrijving van de pagina die staat onder de meta titel. In de omschrijving plaats je een samenvatting van de pagina of je benoemd usp’s. Zo kan je bezoekers triggeren om te klikken op je URL. 

Mobiele optimalisaties

Het optimaliseren van een website voor een betere weergave en prestaties op mobiele apparaten.

Off page SEO

SEO-activiteiten die niet op de website plaatsvinden. Neem bijvoorbeeld linkbuilding.

On page SEO

SEO-activiteiten die op je website plaatsvinden. Dit zijn aanpassingen die je vaak zelf kunt optimaliseren voor een betere vindbaarheid. Denk hierbij aan: 

  • URL
  • Paginatitel
  • Meta titel en omschrijving 
  • Zoekwoorden
  • Headings
  • Tekst
  • Afbeeldingen
  • Interne linkstructuur
  • Website snelheid

Organisch verkeer

Het verkrijgen van verkeer, (bezoekers) naar een website via onbetaalde zoekresultaten.

PageRank

Een algoritme van Google dat de relevantie en autoriteit van webpagina's beoordeelt.

Pagina autoriteit

De pagina autoriteit lijkt op de DA (domein autoriteit), terwijl de PA de waarde van een specifieke sitepagina aangeeft. Middels deze waarde kun je nagaan of het mogelijk is om organisch te ranken.

Plug-in 

Een plug-in voor WordPress is een softwarepakket dat functionaliteiten aan je WordPress website toevoegt. Een plug-in kun je zelf eenvoudig installeren, zodat je gebruikt kunt maken van een nieuwe functionaliteit. Denk hierbij aan Yoast, een SEO plug-in voor je website. Deze tool maakt het eenvoudig om te controleren of jouw teksten SEO-proof zijn geschreven.

PPC (Pay-Per-Click)

Een advertentiemodel waarbij adverteerders betalen wanneer hun advertenties worden geklikt.

Ranking

De positie van een webpagina in de zoekresultaten van zoekmachines.

Rich Snippets

Om extra informatie toe te voegen aan een zoekresultaat in Google kun je rich snippets gebruiken. Hierbij zijn diverse mogelijkheden beschikbaar zoals artikelen, reviews, nieuws, evenementen, film, video, muziek, boeken en meer. Door gebruik te maken van rich snippets wordt een zoekresultaat uitgelicht.

Rich snippets voorbeeldVoorbeeld rich snippet met reviews

Robots TXT 

Deze tool wordt gebruikt om websites en pagina’s af te schermen voor bepaalde zoekmachines en zoekrobots. Ideaal wanneer je niet wilt dat een pagina wordt geïndexeerd. Neem bijvoorbeeld een tijdelijke landings- of verkooppagina.

Schema markup

Een gestructureerde gegevensopmaak die zoekmachines helpt de inhoud van een webpagina beter te begrijpen.

SEM 

SEM (Search Engine Marketing) is de term die gebruikt wordt voor alle soorten zoekmachine marketing. SEM is dus SEO én SEA samen.

SEO

SEO staat voor Search Engine Optimization, wat zoekmachine optimalisatie betekent. Met SEO kom je gratis hoger in de zoekresultaten van Google, doordat je zelf aan de slag gaat met het optimaliseren van je website. Je focust je hierbij op techniek, content en autoriteit om meer organisch verkeer te verkrijgen. Bij het inzetten van SEO duurt het even voordat je resultaat ziet, omdat Google je website eerst moet indexeren. Het voordeel van SEO is dat het een lange termijn strategie is. Dit betekent dat je de resultaten met weinig onderhoud continue op peil kunt houden.

SERP 

SERP (Search Engine Results Page) is de pagina met zoekresultaten die de zoekmachine laat zien. Het doel van een SERP is een zo goed mogelijk antwoord of resultaat te weergeven op wat de gebruiker zoekt.

Sitemap 

Een sitemap is een overzichtelijk document of pagina met alle interne links van jouw website. Je kunt het zien als een inhoudsopgave van een boek. Dit overzicht helpt website bezoekers en Google beter door jouw site te navigeren. Het is dan ook een belangrijk onderdeel van zoekmachine optimalisatie.

SSL 

Een SSL-certificaat is een bestand dat zorgt voor een betere beveiliging van gegevens tussen de server (van jouw website) en een internet browser. SSL-certificaten koppelen een beveiligde sleutel waardoor gegevens beveiligd worden.

URL

Een URL (Uniform Resource Locator) is het adres van een www-pagina op het internet. Bijvoorbeeld: https://www.deseostudio.nl/blog/seo-begrippenlijst-2023/. Een URL kan je opsplitsen in: 

  • Het protocol: https:// - De ‘S’ op het einde staat voor secure (SSL). 
  • Het domein: www.deseostudio.nl.nl 
  • De submap of pagina: /blog/ 
  • De extra submap of pagina onder de hoofdpagina: /seo-begrippenlijst-2023/

User experience (UX)

De gebruikerservaring bij het bezoeken van een website.

Zoekvolume 

Het (geschatte) aantal keren dat een zoekopdracht wordt uitgevoerd per periode.

Zoekwoord

Zoekwoorden zijn termen die gebruikers intypen in de zoekbalk van een zoekmachine. De term kan bestaan uit één of meerdere woorden.

Zoekwoord dichtheid

Dit is een formule die je kunt gebruiken om te bepalen of je het zoekwoord te vaak hebt gebruikt: (aantal keren zoekwoord gebruikt/aantal woorden= %). Afhankelijk van je tekst is het voor SEO voldoende om 1 tot 3% aan te houden.

Zoekwoord onderzoek

Je doet hierbij onderzoek naar mogelijke zoekwoorden voor op jouw website. Hierbij is relevantie het belangrijkst.

Zoekwoord spam

Zoekwoord spam, oftewel keyword stuffing is het spammen van zoekwoorden in teksten. Voorheen werd dit in SEO gebruikt om op een oneerlijke manier zo veel mogelijk zoekwoorden in een tekst te zetten. Tegenwoordig ziet Google dit als zoekwoord spam. Doe dit dus niet! Keyword stuffing heeft een negatieve invloed op je posities.

Heb je vragen of suggesties omtrent deze SEO-begrippenlijst? Stuur mij gerust een berichtje.

Reacties