Gebruiksvriendelijke-website
Webdesign
Christeny Saffira
Webdesign
06/06/2022
3 min
0

Een gebruiksvriendelijke website, hoe doe je dat?

06/06/2022
3 min
0

Heb jij dat bezoekers niet lang op je website blijven? Het kan dan liggen aan de gebruiksvriendelijkheid van jouw website, zeker als jij hem zelf hebt gemaakt in een website builder zoals wix.com. Bij webdesign is het belangrijk om te kijken naar bepaalde onderdelen die het bezoeken van jouw website gemakkelijker maakt. Na het lezen van deze blog, zul je weten hoe je een gebruiksvriendelijke website kan maken, omdat je weet wat belangrijk is voor je website design en zullen bezoekers langer op jouw website blijven (Bonus punten voor jouw SEO!)

Google laat aan haar klanten het liefst de meest relevante website zien en die komt natuurlijk bovenaan in de zoekresultaten (onder de advertenties dan wel). Relevantie meet Google aan de hand van hoe lang bezoekers op jouw website verblijven en of ze misschien helemaal niet meer terug komen bij Google. Het loont dus om bezoekers langer op jouw website te houden en naast waardevolle content kan de gebruiksvriendelijkheid van je website daar ook een grote rol in spelen. Maar hoe maak je een website gebruiksvriendelijk?

Als we allereerst kijken naar de bovenkant van een website, dan vindt je daar meestal de menubalk. Om het overzichtelijk te houden, gebruik je niet meer dan 6 links in je hoofdmenu. Natuurlijk kan je website uit meerdere pagina’s bestaan, maar laat 6 onderdelen in je hoofdmenu zien zoals onder andere de homepagina, over jou/jouw bedrijf en de contactpagina. 

Maak het bezoekers gemakkelijk om alles te kunnen vinden, dus ook waar de knoppen zijn. Is het duidelijk dat het een knop is en je er op kan klikken? Dan zit je helemaal goed! 

Gebruiksvriendelijke-website-tablet-ipad

Leesbaarheid van je teksten

Als jouw website bestaat uit enorme lappen tekst of onleesbare letters, dan zal niemand de moeite nemen om het alsnog te kunnen lezen en gaan je bezoekers snel verder zoeken naar een andere site met vergelijkbare informatie. Om dit te voorkomen kun je rekening houden met het volgende: 

- Gebruik een leesbaar lettertype, dus geen handgeschreven lettertypes voor lange zinnen. (Woorden en korte citaten zijn oké) 
- Maak letters niet te groot of te klein. Te kleine tekst is lastig te lezen en gebruik dan minimaal 13px.
- Let op de kleuren, is er voldoende contrast? Zit de tekst niet voor een ontzettend drukke afbeelding. 
- Bezoekers lezen in eerste instantie niet jouw hele website. Eerst wordt je pagina vlug ‘gescand’ of het relevant genoeg is voor de lezer. Je maakt dit gemakkelijker door koppen/headings te gebruiken en bulletpoints voor belangrijke items.

Zorg voor rust in je website

Zorg voor waardevolle informatie op iedere pagina - passend bij wat de bezoeker zoekt. Niets is zo vervelend als moeten zoeken naar de informatie die je nodig hebt als er te veel op één pagina staat. Dus ben jij bijvoorbeeld fotograaf, maak dan aparte pagina’s voor bruidsparen en ondernemers. Zij hebben beide hele andere behoeftes.

Op deze manier heb je minder informatie op één pagina en kan je de tekst, afbeeldingen en knoppen wat zogenoemde ademruimte geven. Maak het overzichtelijk.

ShowIt-website

Laadtijd van je website

Wist je dat 40% van de bezoekers je website wegklikken als het langer duurt dan 3 seconden om te laden? (Bekijk de infographic op www.neilpatel.com).

Als je dan kijkt naar het feit dat Google de relevantie van jouw website meet aan de hand van de tijd dat bezoekers jouw site bekijken, heeft dit natuurlijk een enorm nadeel op jouw SEO. Zorg dat je website sneller laad door onder andere afbeeldingen te verkleinen tot het juiste formaat voordat je ze upload, niet te veel plugins te gebruiken en pas op met te veel animaties en bewegende onderdelen.

Eerder genoemde punten zijn een aantal stappen die je kunt zetten naar een gebruiksvriendelijke website. Waar ga jij nu direct mee aan de slag?

Dit artikel is ingestuurd door Danielle van DarlingHQ. 

''Ik help jou met een website die niet alleen een mooi design heeft, maar die óók bezoekers converteert naar klanten. De website templates van DarlingHQ geven jou de touwtjes weer in handen met alle creatieve vrijheid die je maar kan wensen. Geen moeilijke codes, maar gemakkelijk met drag & drop. Ben jij klaar om op te vallen in jouw markt?''

Reacties