Natuurlijk wist je dat al! Ieder bedrijf met een eigen website kent SEO wel. We willen namelijk allemaal goed gevonden worden in Google, Bing, Yahoo of een andere zoekmachine. Maar de manier waarop iedereen het vaak probeert, is aan de hand van content. Teksten schrijven met keywords erin. Maar is dat wel genoeg? Om goed te kunnen scoren met je content, moet eerst de basis van je website goed zitten, namelijk de technische kant. Ik ben benieuwd hoeveel van volgende kleine optimalisaties jij al hebt doorgevoerd!
Wist je dat… de grootte en bestandsnaam van je afbeeldingen impact heeft op je SEO?
De afbeeldingen die je gebruikt op je website beïnvloeden op verschillende manieren je vindbaarheid in de zoekmachines. Enerzijds hou je de grootte van je afbeeldingen best onder 1MB om zo de snelheid van je website niet te beperken. Daarnaast sla je ze ook best op in webp of svg formaat, in plaats van jpeg of png voor extra compressie zonder verlies van de kwaliteit.
Anderzijds is het belangrijk om bepaalde informatie mee te geven aan je afbeeldingen om ervoor te zorgen dat je ook op deze vindbaar bent. Denk hierbij aan het invullen van een alt tag, het optimaliseren van de bestandsnaam (met keywords) en het toevoegen van een extra sitemap aan je website om alle afbeeldingen te verzamelen.
Wist je dat… je redirects beter beperkt op je website?
Redirects of doorverwijzingen van URL’s zorgen voor extra gebruiksvriendelijkheid op je website. Waarom? Omdat je de kans verkleint dat mensen op een pagina van je website komen die niet meer bestaat, een 404 bijvoorbeeld.
Maar dat wil niet zeggen dat je er oneindig veel mag aanmaken. Zeker op e-commerce websites, waar producten komen en gaan, is het belangrijk om hier enige controle over te behouden. Doe je dit niet, dan kunnen er redirect chains en loops ontstaan.
Bij de eerste versie verwijs je van pagina A naar pagina B en van pagina B naar pagina C (en verder), terwijl je net zo goed rechtstreeks van pagina A naar C verwijst.
Bij de tweede versie verwijs je van pagina A naar pagina B en terug naar pagina A. Dit komt minder vaak voor, maar brengt Google zodanig in de war dat je noch pagina A, noch pagina B kan bereiken.
Als laatste bestaat er ook zoiets als ‘crawlbudget’. Hierbij heeft elke website een x-aantal pagina’s dat Google of een andere zoekmachine maximaal bekijkt op een dag. Als je veel redirects hebt op je website, zal Google veel van het budget opgebruiken om URL’s te testen die doorverwezen worden. Dit is niet ideaal omdat dan andere pagina’s die wel belangrijk zijn, misschien niet aan bod komen.
Wist je dat… je extra uitleg kan toevoegen aan je website voor zoekmachines?
Die extra uitleg heet structured data. Hierbij voeg je een extra laagje toe aan de code van je website, waardoor het voor zoekmachines makkelijker wordt om je content te lezen en begrijpen.
Denk bijvoorbeeld aan een receptenpagina. Hier kan je aangeven waar de ingrediënten staan, wat de beschrijving is voor de bereiding,… Maar er zijn nog tal van andere toepassingen binnen structured data. Aangezien dit wat moeilijker is om zelf toe te passen, vraag je hier best wat technische hulp bij je webbouwer.
Wist je dat… je een vaste structuur moet aanhouden in je pagina’s?
Niet alleen structured data zorgt ervoor dat Google je website beter begrijpt, zelf kan je ook een bepaalde structuur aanbrengen in je pagina’s die hierbij zal helpen. Hier gebruik je je titels voor. Zorg dat elke pagina een paginatitel heeft of H1. Hier mag er slechts één van zijn.
Voor de tussentitels in je tekst kies je vervolgens voor H2’s. Deze mag je wel vaker voor laten komen. Wil je nog een extra onderverdeling maken? Dan kan je nog H3’s toevoegen. Dit is trouwens niet moeilijk om te doen. Elk CMS biedt de verschillende titelformaten aan wanneer je content schrijft.
Wist je dat… de snelheid van je website rechtstreeks effect heeft op je rankings?
Site speed en voornamelijk page speed is een rechtstreekse ranking factor voor zoekmachines. Nu in mensentaal: hoe sneller je website, hoe beter hij te vinden is in Google. Zoals hierboven aangehaald zijn je afbeeldingen hier een belangrijk onderdeel van, maar ook zaken waar je zelf minder invloed op hebt.
Zaken als ongebruikte code, shared hosting, trage servers, geen lazy loading,… kunnen allemaal zorgen voor die paar extra seconden laadtijd. En nu denk je: gaat het maar om seconden? Inderdaad! Je website laadt idealiter binnen de 4 seconden, waarbij ‘laden’ betekent dat alle content zichtbaar is én alles interactief is.
Is dit toch een beetje een ver-van-je-bed-show? Spreek dan zeker je webbouwer hier eens over aan. Hij of zij zal bovenstaande begrippen wel begrijpen en je meteen kunnen helpen.
Wist je dat… de gebruikerservaring belangrijk is voor je vindbaarheid?
Dit is een laatste nieuwigheid bij Google die nog maar enkele maanden een ranking factor is, namelijk de Page Experience. De metrics die hiervoor gehanteerd worden, zijn de Core Web Vitals. Die bestaan uit drie elementen die worden getest op je website:
- Largest Contentful Paint: dit heeft te maken met de laadsnelheid, namelijk de tijd die het duurt om het grootste element op de pagina te laden
- First Input Delay: hier kijkt Google naar de interactiviteit, of de tijd die nodig is tussen het laden van de pagina en de eerste interactiviteit die mogelijk is
- Cumulative Layout Shift: dit geeft aan hoeveel elementen er verspringen op de pagina
Afhankelijk van de ‘scores’ op de Core Web Vitals, is je website beter of slechter vindbaar. Die bevindingen kan je eenvoudig terugvinden in Google Search Console.
Je ziet het maar, SEO is meer dan keywords verwerken in je website. Het vergt wel degelijk enige technische kennis, waarbij het geen kwaad kan om je webbouwer in te schakelen!